Dijital Yaşam

Bulut Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Bulut Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Kripto para madenciliği Bitcoin’den haberdar olan bir çok kişinin ilgisini cezbetmekte. Toplum olarak kolay yoldan para kazanma isteğimiz bu ilginin daha fazla körüklenmesine neden oluyor. Bu durum ister istemez bitcoin nedir, madencilik nedir, bulut madenciliği nedir, cloud mining nedir, cloud mining nasıl yapılır gibi soruların havada uçuşmasına sebep oluyor. İşte bu nedenle bu yazımda konuya meraklı kişiler için kripto para madenciliğinin en kolay yolu Bulut Madenciliğinden bahsetmek istiyorum.

Genellikle hepimiz standart ölçülerde masaüstü bilgisayarlara sahibiz. Fakat sahip olduğumuz bu bilgisayarlar madencilik için çok uygun değiller. Daha doğrusunu söylemek gerekirse bu bilgisayarlar bu işi fazla verimli yapamamaktalar. Bir önce ki yazımda madenciliğin CPU yada GPU ile yapıldığından bahsetmiştim. Madencilikte yaygın olarak kullanılan yöntem güçlü ekran kartları ile bunların GPU birimlerini kullanarak coin elde etme yöntemidir. İndireceğiniz programlar vasıtasıyla üye olduğunuz havuzun kodlarını kullanarak coin çıkartabilirsiniz. Fakat bu şekilde ne yazık ki büyük kazançlar elde etmek mümkün değil. Özellikle elektrik maliyetinin çok yüksek olduğu bizim gibi ülkelerde kâr edeyim derken zarar etmektesiniz. Kripto para madenciliğinin gerçek getirisi için sadece coin madenciliği için yapılmış asic miner denilen cihazlara sahip olmanız gerekiyor. Bu cihazlar normal masa üstü bilgisayarlara göre daha pahalı olmakla birlikte birkaç bin dolara alabilirsiniz ve alınan cihazın Mhs gücü nispetinde gelir elde edilebilirsiniz. Ancak bu makinelere sahip olsanız dahi karşınıza yine elektrik maliyeti çıkacaktır. Ayrıca bu cihazları doğru konfigürasyonla çalıştırmak içinde ayrı bir bilgi birikimi gerekecek. Asic miner cihaz alsanız bile az kar edip karşılığında yüzlerce tl’lik elektrik faturasıyla karşılaşabilirsiniz. İşte bu noktada karşımıza Bulut Madenciliği çıkıyor.

Bulut Madenciliği Nedir?

2013 ve 2014 yılları bitcoinin değerlenmesiyle kripto para madenciliğinin altın yılları oldu diyebiliriz. Bu dönemde kripto para madenciliği yapan farmlar çok hızlı bir şekilde artı. Bunların bir çoğu artan maliyetlerini karşılayamadıkları için kapanmak zorunda kaldı. Bir kısmı ise kârlarını satarak kârlılıklarını devam ettirmeye çalıştı. İşte Bulut Madenciliği bu şekilde ortaya çıktı.

Cloud Mining dediğimiz sistemin prensibi mining yapabilmenize olanak tanıyan asic miner denilen ekipmanlarla donatılmış sunucular üzerinden yatırdığınız ücret oranında pay alarak kripto para kazanma işlemidir. Kontrat yaptığınız farmların bilgisayarları datacenter ortamında sürekli açık olduğundan sürekli mining yapmakta ve bunun sonucunda da siz oturduğunuz yerden bu farmın kârına ortak olmaktasınız.

Bu konuda internet üzerinde faaliyet gösteren bir çok şirket bulabilirsiniz. Bunların bir çoğu yurtdışını lokasyonlu olduğunu da belirtmeliyim. Shamining, HashflareGenesis Mining bunların en önemlilerindendir.

Bulut madenciliğinde kullanıcılar belirli ücretler karşılığında kontrat yaparak bir işlemci gücü kiralar ve üretilen kripto paralar doğrultusunda günlük, haftalık veya aylık olarak ödeme alırlar. Kazancın bu kadar kolay olması ise beraberinde soru işaretlerini getirmektedir.

Peki Bulut Madenciliği ne kadar güvenlidir? İşte onu da bir sonra ki yazımda okuyabilirsiniz.:)

Bitcoin Nedir? Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Bitcoin Satın Almak Artık Çok Kolay!

Bitcoin Terim Sözlüğü

Bulut Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Bulut Madenciliği Güvenli midir?

 

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

3 Yorum Bulunuyor

Yorum Yap