Dijital Yaşam

İnternette Şifreli İletişim Nasıl Kurulur?

İnternet, şifreli bir altyapıya sahip değildir. İnternet servis sağlayıcıları (İSS) ağlar üzerinden çevrimiçi aktiviteleri görebilirken birçok web site ile kurulan bağlantılar şifresizdir. Birçok popüler uygulamada uçtan uca şifreleme kullanılmamaktadır.

Facebook ve Google gibi platformlar, kullanıcılarının verilerini kaydetmektedir. Bu platformların bugün birer teknoloji devi haline gelmesinin arkasındaki sebep verilerden elde ettiği bilgiler doğrultusunda kullanıcı etkileşimini platformlarda başarı ile arttırmalarıdır.

Çevrimiçi olmak demek internet ile veri paylaşmak demektir. İnternet ile hangi araçlar üzerinden nasıl veri paylaşıldığının bilinmesi, çevrimiçi kişisel veri ve bilgileri korumak için atılan ilk adım olacaktır.

Ağ İletişimi Şifreleme için VPN

Wi-Fi ağlarında şifreleme için VPN kullanılabilir. Wi-Fi ağlarındaki çevrimiçi aktiviteler öncelikle İSS’ler, okul, otel gibi yerlerde ağ operatörleri ve şifresiz Wi-Fi ağlarında siber saldırganlar tarafından görülür. İSS’ler internet hizmeti sağladıkları cihazlara internet protokol (IP) adresi atarlar. IP adresi üzerinden cihazların çevrimiçi aktivitelerini takip edilir ve kaydedilir. Çevrimiçi aktivitelerden elde edilen veriler genellikle reklam şirketlerine satılır.

Okul, otel, işyeri, havaalanı gibi yerlerde Wi-Fi ağları şifreye sahip olmayabilir. Şifreye sahip olsa bile WPA2 korumasının güvenlik açıkları olduğu ortaya çıkmıştır ve bu şifreleme siber saldırganlar tarafından çözülebilir. Ortak alanlardaki Wi-Fi ağlarına bağlanan cihazların çevrimiçi aktiviteleri siber saldırganlar tarafından da izlenebilir.

VPN (Sanal Özel Ağ) programları cihazların veri paketi alışverişini şifreleyerek bağlı oldukları Wi-Fi ağı üzerinde güvenlik sağlar. VPN ile hem şifrelenen hem de VPN sunucusu üzerinden seyahat eden veri paketlerinin içeriği İSS, ağ operatörü veya siber saldırganlar tarafından görülemez.

Tarayıcıda Şifreli İletişim

Chrome, Firefox, Safari gibi tarayıcılar en popüler tarayıcılar arasındadır. Tarayıcı bir bilgisayarda en çok kullanılan programdır ve World Wide Web (WWW) üzerindeki gezinmek için kullanılır.

WWW üzerinde web siteler iletişim protokolü olarak Hipermetin Transfer Protokolünü (HTTP) kullanırlar fakat bu protokol şifreleme sağlamaz. HTTP ile başlayan web siteler ve tarayıcı arasındaki iletişim şifresizdir. Bu iletişimin şifreli olması için SSL veya TLS protokollerinden birinin de şifreleme için kullanılması gerekir. Bu şekilde ortaya Güvenli Hipermetin Transfer Protokolü (HTTPS) çıkar. Web sitelerin HTTPS versiyonuna girmek için Electronic Frontier Foundation tarafından önerilen HTTPS Everywhere eklentisi kullanılabilir.

HTTPS Everywhere, Mozilla Firefox, Google Chrome ve Opera tarayıcılarında kullanılabilir.

Brave

Brave, Chrome ve Safari tarayıcılarına göre daha hızlıdır. Reklamları ve kötücül yazılımları engeller. Takip etme taleplerini reddetmek için istek yollar. Varsayılan olarak parola yöneticisine sahiptir.

Tor

Tor, WWW’i anonim olarak gezmek için kullanılır. Web siteler IP adresi üzerinden cihazların konumunu belirler ve bu bilgiyi reklamlar ve çevrimiçi alışkanlıklar hakkında veri toplamak için kullanırlar. Tor ağında fiziki konumun belirlenmesi neredeyse imkansızdır çünkü veri paketleri birçok katmandan şifreli bir şekilde geçer. Bu sebeple yavaş bir tarayıcıdır.

Opera

Opera hem hız hem de gizlilik sağlayan bir tarayıcıdır. Hızı arttırmak için daha düşük işlemci kapasitesi kullanır. Ücretsiz VPN koruması sunar. Varsayılan olarak bir mesajlaşma uygulaması vardır.

Mozilla Firefox

Firefox son güncellenmesi ile birlikte sunduğu gizliliği arttırmıştır. Kaç tane takip çerezinin engellendiği görüntülenebilir. 2 binden fazla takip çerezini engelleme kapasitesi vardır. Bütün cihazlarda kaydedilen parolalara kolay erişim sağlar. Veri ihlali söz konusu olduğunda uyarı verir.

Chromium

Chromium tamamen açık kaynak koduna sahiptir. Chromium’un sunduğu veri gizliliğine dair Google’ın veri toplama politikaları dolayısıyla endişeler vardır. Güncellemeler manuel olarak yapılmaktadır.

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

Yorum Yap