Dijital Yaşam

Bulut Madenciliği Güvenli midir?

Bulut Madenciliği Güvenli midir

Bitcoine ilgi arttıkça kullanıcıların bu havuzdan pay kapma savaşı da kızışıyor. Bu konuda ki en kolay kazanç yönetimi olarak ta bulut madenciliği karşımıza çıkıyor. Peki bulut madenciliği güvenli midir? Ya da bulut madenciliği ne kadar risk taşıyor? Bir önce ki yazımda Bulut Madenciliğinin Nedir diye sormuştum. Bu yazımda ise Bulut Madenciliği Güvenli midir diye soracağım.

Cloud Mining Nedir?

Yukarıda görselde bulut madenciliği yapan bir şirketin kontratlarını görmektesiniz. Cloud Mining yapan şirketler tarafından sunulan bu tarz teklifler karşısında heyecanlanmamak mümkün mü? 300 Euro yatırıp 6 ay sonunda 1000 Euro kazanmayı vaad ediyor size. Özellikle bulut madenciliğine yeni başlayan kullanıcılar, kolay yoldan para kazanmak isteyen kişiler bu tarz tekliflere araştırmadan atlayabiliyorlar. Tabii bu durum güvenilirlik sorununu ortaya çıkarıyor.

Bulut Madenciliği Güvenli midir?

Kontrat satın aldığınız firma ne kadar güvenilir? Ya da daha genelleyeceksek olursak bulut madenciliği ne kadar güvenilir? Bu tarz sorular bırakın yeni başlayanların kafasını kurcalamasını sistemden ciddi anlamda para kazanan kişilerin bile sorduğu sorular olduğuna emin olabilirsiniz. Bu işten çok iyi paralar kazanan kişiler bile bulut madenciliğine hatta bitcoine güvenmediklerini belirtiyorlar. Peki neden yapıyorlar derseniz bunu sormadan önce dövizin ya da borsanın ne kadar güvenilir olduğunu sorgulamamız gerekiyor. Hatta en ufak şeyde dahi etkilenen modern bankacılık sistemine ne kadar güveniyoruz diye düşünmemiz gerekiyor?

Bitcoin’in güvenilirliğinden Bitcoin Nedir? Nasıl Üretilir? isimli yazımda bahsetmiştim. Bu nedenle o konuya girmiyorum. Bulut madenciliğinin güvenilir olup olmadığından bahsetmek istiyorum bu yazıda sizlere.

Bulut madenciliğinde karşımıza çıkan en büyük soru işareti bulut madenciliği yapan firmaların üretim yapıp yapmadıklarıdır. Şayet kontrat yaptığınız firma üretim yapmıyorsa, kâr dağıtımını sizlerden aldığı kontrat ücretleriyle yapmaktadır. Dolayısıyla yeni üye kaydı gerçekleşmediği zaman ya da kontrat ücretleri kâr dağıtımına yetmediği durumda şirket aniden kapanabilir ya da iflas edebilir. Öncelikle bunun adı bulut madenciliği değildir. Bunun adına Ponzi diğer bir deyişle Titan Zinciri denir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız bütün paranız uçar ve elinizde koca bir hayal kırıklığı kalır. Tabii bu durum ister istemez bulut madenciliğine olan güveni de sarsar.

Peki bulut madenciliği yapan şirketler oyunu bu şekilde mi oynar? Tabii ki hayır. Onlar gerçekten üretim yaparlar ve yaptıkları üretimden size kâr dağıtımı yaparlar. Zaten bu tarz şirketler dağıttıkları kâr oranlarıyla da kendini belli ederler. Bu tarz firmalar daha düşük kâr dağıtımı yaparlar ve gerçeği yansıtırlar. Bu nedenle Bulut Madenciliği ne bir Ponzidir ne de bir Titan Zinciridir. 

Tabii şimdi kafanızda bir şirketin üretim yapıp yapmadığını ya da bir titan zincirine alet olup olmadığımı nereden anlayacağım şeklinde bir soru belirebilir. Aslında bu sorunun bir cevabı bulunmuyor. Nihayetinde bu şirketlerin bir çoğu yurt dışında bulunduğu için çıplak gözle görme şansınız bulunmuyor. Bu nedenle bunu tam olarak bilmek mümkün değildir.

Fakat bunlardan ötürü de Bitcoin’den vazgeçmeyin, Bulut Madenciliğinin fırsatlarından yararlanın. Ama bunları yaparken de Türkiye dahil dünyadaki hiç bir şirketin yüzde yüz güven ve güvenlik sağlayamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Seçimlerinizi yaparken uzun yıllardır hizmet veren madencilik firmalarına yatırım yapın. Shamining, HashflareGenesis Mining gibi siteler uzun yıllardır madencilik yapan sistemlerdir. Bu siteleri inceleyerek bulut madenciliğine adım atabilirsiniz.

Bitcoin Nedir? Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Bitcoin Satın Almak Artık Çok Kolay!

Bitcoin Terim Sözlüğü

Bulut Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

4 Yorum Bulunuyor

  • Merhaba,

    Bulut Madenciliği Güvenli midir? yazınızda, coin-turk.com/bulut-madencilik-sistemi-nedir-ve-nasil-yapiliyor/ isimli yazımızdan oldukça fazla alıntı yaptığınızı görüyoruz, bilgi paylaşımına gösterdiğimiz özenden dolayı bunda herhangi bir sakınca görmüyoruz ama lütfen kaynak olarak orijinal yazıyı gösteriniz.

    Duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

    • Yapmış olduğunuz imayı kabul etmiyorum. Konuyla alakalı kaynakta göstermiyorum bu nedenle. Şayet bu konuda telif iddianız bulunuyorsa Google’a şikayette bulunabilir ve bahsi geçen yazıyı aramalardan kaldırtabilirsiniz.

  • Telif hakları ciddi bir iştir, yalnızca google ile değil, yasal yollardan yaptırıma gidebiliriz. Zaten dün ile bugün arasında yazınızda bazı güncellemeler yaptığınızı görüyoruz (bu bile yazının nereden alıntılandığının göstergesidir). Aynı yazıyı farklı kelimeler ile anlatmak telif haklarından sıyrılabileceğiniz anlamına gelmez. Kişisel görüşüm, zaten Türkiye’de blog yazılarının çoğunluğu bir yerlerden kopyalamayla yapılıyor, üstüne kaynak da gösterilmiyor, emeğe kesinlikle hiç saygı yok. Biz yıllardır bu işin içinde olduğumuz tecrübelerimizi emek harcayıp aktarmaya çalışırken birileri geliyor kopyalayıp, kaynak göstermeden kendisininmiş gibi yayınlıyor. Kaynak göstermeyecekseniz bizden hiç bir alıntı yapmadan yayınlayınız, aksi takdirde yasal yollara başvuracağımızı bilmenizi isterim.

Yorum Yap