Dijital Yaşam

Yalnızca On Kişiden Biri Kripto Paraların Altında Yatan Teknolojiyi Anlayabiliyor

Yalnızca On Kişiden Biri Kripto Paraların Altında Yatan Teknolojiyi Anlayabiliyor – MelihGuney.com

Kaspersky’nin yeni anketi, tüketicilerin kripto paraya temkinli yaklaşmasının altında anlamama ve güvenmeme gibi sebeplerin yattığını gösteriyor. Kaspersky’nin “Keşfedilmemiş bölge: Tüketiciler neden hala kripto birimlerini benimsemekten çekiniyor” başlıklı raporu, Türkiye’de insanların %28’inin kripto paraların kullanımı hakkında bir fikir sahibi olduğunu ve birçoğunun bu teknolojiyi kullanmak istediğini, fakat yalnızca yaklaşık on kişiden birinin (%12) bu teknolojinin nasıl çalıştığını tam olarak kavrayabildiğini ortaya koyuyor.

Kripto para birimleri Johnny Depp gibi ünlüler ve PewDiePie gibi YouTuber’lar tarafından benimsenmiş olsa da, bu teknolojinin küresel tüketiciler tarafından kabul edilme oranı yavaşlıyor. Tüketicilerin çoğu hala kripto para birimlerinin nası çalıştığını tam olarak anlamış değil; bu da ana akım tarafından benimsenmesinin önünde engel teşkil etmeye devam ediyor. Türkiye’de ankete katılanların %77’sinin şimdiye kadar hiç kripto para satın almamış olması, kripto paranın yaygın bir ödeme veya yatırım biçimi olarak kabul edilmekten ne kadar uzak olduğunu vurguluyor.

Kaspersky’nin anketi birçok tüketicinin kripto para birimlerini kullanmak istediğini, fakat bilgi eksikliğinin buna engel olduğunu ortaya çıkardı. Buna ek olarak, neyle uğraştığını bildiğini düşünen birçok kişi, süreç ilerledikçe kripto para kullanmaktan vazgeçiyor. Bu kişilerin %12’si teknik olarak çok karmaşık hale geldiği için kripto para kullanmayı bırakıyor.

Kullanıcıların Dörtte Biri Kripto Paraların Gelip Geçici Bir Heves Olduğunu Düşünüyor

Bu anlaşılmama durumu, kripto para birimlerinin tüketicilerin parasını güvende tutamayacağına dair bir güvensizliğe yol açabilir. Örneğin Türkiye’de ankete katılanların %8’i, kripto paraların oldukça istikrarsız bulduğunu, kullanmaya hazır hissetmek için bu teknolojinin stabil hale gelmesi gerektiğini ifade ediyor. Tüketiciler arasında kripto para birimlerinin kalıcı olmadığına dair bir algı var. Katılımcıların dörtte biri (%26), kripto paraların uğraşmaya değmeyecek gelip geçici bir trend olduğuna inanıyor.

Kripto para birimlerine gösterilen geniş ilgi doruk noktasını görmüş olabilir, yine de hala bu teknolojiyi kullanmaya yönelik talep sürüyor. Türkiye’de anketi cevaplayanların dörtte biri (%26), şu anda kripto para birimi kullanmasa da ileride kullanmak istediğini söylüyor. Yine de tüketiciler arasında sıklıkla paralarını riske atma korkusundan doğan bir şüphe var. Dolandırıcılar kripto para birimlerini çıkarları doğrultusunda kullanabiliyor; ankete katılan beş kişiden biri (%21) kripto para takası sırasında siber saldırıyla karşılaştığını söylüyor. Ayrıca suçlular, insanların para yatırması için sahte e-cüzdanlar da oluşturuyor; Türkiye’de tüketicilerin %13’ü kripto para dolandırıcılığı kurbanı olmuş durumda.

Kaspersky, kripto startup’ları hakkında yıllar süren siber güvenlik araştırmalarının ardından kripto işletmelere, akıllı sözleşme geliştiricilere yönelik en iyi güvenlik uygulamalarını benimsemeyi, akıllı sözleşmeler için güvenliği kanıtlanmış çerçeveler kullanmayı (örneğin https://openzeppelin.org/) ve herhangi bir olası güvenlik açığına karşı akıllı sözleşmenin üçüncü kişilerce değerlendirilmesini sağlamayı tavsiye ediyor.

Kripto Para Kullanırken Güvenliği Elden Bırakmayın!

Kaspersky Ticarileştirme Başkanı Vitaly Mzokov, “Kripto para teknolojisinin saldırıya açık olması, ana akım tarafından benimsenmesinin ve büyümesinin önünde bir engel. İnsanlar bu teknolojiyi gerçekten kullanmak istese bile, bin bir zorlukla kazandıkları parayı tam olarak anlamadıkları ya da güvenmedikleri bir şeye yatırma fikri buna mani oluyor. Tüketiciler için en önemli şeyin yatırımların güvenliği olduğu düşünüldüğünde, yatırımlarını sağlama almak için kendi adımlarını atmaları kaçınılmaz. Tüm siber tehditlerde olduğu gibi, uyanık olmanın yerini başka hiçbir şey dolduramaz: Bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa büyük olasılıkla gerçek değildir. Kripto varlıklarınızı herhangi bir şekilde takas etmek istiyorsanız hesabınızın kimlik bilgilerinin güvenliğine dikkat edin. Uzun vadeli yatırımı veya kripto para birimlerini ödemeler için kullanmayı hedefliyorsanız kripto paranızı güvenli ortamlarda saklayın ve birden fazla cüzdan kullanın ya da hem yazılım hem donanım arasında paylaştırın. Ayrıca kripto işletmelerin de müşterilerinin yatırımlarını koruyabileceklerini etkin biçimde gösterecek şekilde örgütlenmesini teşvik ediyoruz,” dedi.

Merkeleon gibi Kaspersky ortakları, kripto para birimlerinin stabilitesini ve bunlara duyulan güveni artırmak için yasal pazar yeri platformları, çevrimiçi açık satış platformları, kripto para takasları ve kripto ödeme sistemleri geliştirdi.

Merkeleon Satış ve İş Geliştirme Başkanı Alexey Sidorowich, “Kripto paraların kesinlikle kendine göre avantajları var, fakat güvenlik ve teknolojinin çalışma biçimiyle ilgili endişeler sebebiyle birçok tüketici hala kripto paranın ne olduğunun farkında değil. Bu sektörün bir parçası olmak heyecan verici; fakat bu, güven üzerine kurulu bir sektör. Bu yüzden kripto para işletmelerinin ağlarını korumak ve müşterilerine güvence verebilmek için ellerinden gelen her şeyi yapması büyük önem taşıyor,” diye açıkladı.

Tüketicilerin kripto para birimlerine karşı neler hissettiği hakkında daha fazla bilgi için https://www.kaspersky.com/blog/cryptocurrency-report-2019/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kripto ticareti platformları ve dijital paralar hakkında detaylı bilgi almak için blogumda bitcoin diye arama yapabilirsiniz..

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

1 Yorum Bulunuyor

  • İnsanlara bir şeyi güvenli göstermek istiyorsanız. Onu mecburi ve yavaş yavaş hayatlarına sokun bu söz kimin hatırlamıyorum bir blog sayfası veya forum da gördüm herhalde belki de yeni beynimden uydurdum neyse işin aslında inersek kredi kartları pekte güvenli değil yada şöyle düşünelim güvenli ise bile 50cm lik tahta çitlerin arkasında korunuyor kredi kartları 2 şekle ayıralım 1. Sanal(kartın sanal şeysi) 2.fiziksel (cebinizde ki kart ) buz dağının görünen tarafı fiziksel görünmeyen tarafı sanaldir. Sanal tarafı baya korumalı maa fiziksel tarafı baya güçsüz yani biri sizi takip eder bir şekilde şifrenizi öğrenir cebinize girer kartınızı alır ve paraları çalıp gider bu işini bilen bir hırsıza çokta zor gelmez babanızın kredi kartını gizliden kullananlarda örnek aslında kredi kartları güvenli değil banka kartlarıda onları güvenli kılan şey insanın tam kendisi her bir insan bir güvenlik görevlisi gibi kartları ölümüne korur bunu nasıl insanlara enjekte etiler bilmiyorum ama helal olsun empiyaralist beyler..
    Sanal parada yakından böyle olacaktır çünkü işin içine inersek kart dediğimiz içine kağıt para soktugumuz şeyler orta vadeli bir çözümdür sanal para yakında baside indirgeyecektir insanları birir müşteri degil potansiyel işçi olarak gorucek ve büyüyecek bu yavaş yavaş olacak (babam.aradi ne yazacaktım unutum ) Melih bey takipteyiz

Yorum Yap