Dijital Yaşam Marka ve Pazarlama

Ramazan Ayında Mobil’in Payı Artıyor!

Criteo - Tüketicilerin Ramazan Ayında Ki Satın Alma Davranışları

Performans Pazarlama‘nın güçlü aktörlerinden Criteo, online perakende satış ve web sitesi trafiğinin Ramazan’ın ilk haftasından artmaya başladığını ve satışların ikinci ve üçüncü haftalarda zirveye ulaştığını açıkladı. Criteo’nun yaptığı araştırma, tüketicilerin online arama ve satın alma davranışlarını baz alıyor ve perakendeciler için Ramazan daha başlamadan bile sitelerine müşteri çekme fırsatı doğduğunu gösteriyor. Seyahat rezervasyonları ve web sitesi trafiği, perakendeye göre erken olarak, Ramazan’ın 2-3 hafta öncesinden artmaya başlıyor. Ancak seyahat satışları bayramda zirveye ulaşıyor. 2016’da bu dönemde Türkiye’de online seyahat rezervasyonları yüzde 101, online perakende satışları ise yüzde 16 artış gösterdi.

Criteo Gelişen Pazarlar Yönetici Direktörü Dirk Henke, “Türkiye için önemli olan Ramazan ayı, tüketicilerin hem satın alma davranışlarında, hem de online aktivitelerinde etkisini gösteriyor. Perakendeciler ve seyahat sağlayıcıları, müşterileriyle bulundukları ve zaman geçirdikleri her noktada etkili bir etkileşim sağlayabilmek adına milyonlarca insanın değişen yaşam tarzına adapte olmalı. Haftanın doğru günü, hatta günün doğru saatini seçmek bile müşteri yolculuğunun her adımında etkili içerik sunmak adına dijital pazarlama faaliyetlerini optimize etmek için kritik önem taşıyor” dedi.

Ramazan’ın Sultanı Mobil

Criteo’nun araştırması tüketicilerin mobil alışveriş davranışlarına da ışık tutuyor. Türkiye’de bayram boyunca seyahat rezervasyonlarında mobilin payı yüzde 52’ye kadar artabiliyor. Mobil aktivitelerin zirveye ulaştığı dönem ana rezervasyon dönemlerine denk gelse de (bayram ve takip eden günler), mobil rezervasyonlar bayramdan sonraki haftada da yüksek kalmaya devam ediyor.

Güneydoğu Asya’da, mobilin perakende satışlarındaki payı Ramazan’dan 2 hafta önce artmaya başlıyor ve bu artışın seviyesi yüzde 26’ya kadar çıkıyor. Mobilin payı bayramdan sonra da artmaya devam ediyor.

Criteo Ramazan Ayında Tüketici Davranışları

Ramazan’da Çapraz Cihazlar Öne Çıkıyor

Ramazan boyunca çapraz cihaz satın alma davranışı da öne çıkıyor; Türkiye’de alışverişçilerin yüzde 70’i satın almadan önce birden fazla cihaz kullanırken yüzde 40’ı en az üç kez farklı cihaza geçiyor.

Güneydoğu Asya’da ise, Ramazan’da alışveriş yapanların yüzde 46’sı satın almadan önce birden fazla cihaz kullanıyor. En az üç kez farklı cihaza geçenlerin oranı ise yüzde 25. Orta Doğu’da alışverişçilerin yüzde 60’ı satın almadan önce birden fazla cihaz kullanırken yüzde 30’u satın alma yolculukları boyunca en az üç kez farklı cihaza geçiyor.

Bu bilgiler ışığında Criteo, Ramazan’da perakendecilerin pazarlama faaliyetlerinden en iyi şekilde yararlanabilmesi için dört temel öneri hazırladı:

  • Perakendeciyseniz alışveriş kampanyalarınızı Ramazan’ın başında artırmaya başlayın.
  • Mobil dostu olun. Kişisel cihazlarda satış ve rezervasyonları artırmak için web sitenizi ve mobil uygulamanızı optimize edin.
  • Seyahat sektöründeyseniz Ramazan’ın sonuna doğru pazarlama çalışmalarınızı artırmayı planlayın.
  • Çapraz cihaz stratejinizi kullanın. Müşterilerinize bulundukları ve zaman geçirdikleri her noktada, en etkili içeriği sağlayarak akıllı çözümler sunun.

Bu araştırmada Criteo, Türkiye’de yaklaşık 250 perakende ve seyahat reklamvereninin masa üstü, akıllı telefon ve tabletlerdeki 9 milyondan fazla işlemini analiz etti. Orta Doğu için Birleşmiş Arap Emirlikleri, Bahreyn, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Oman, Katar ve Suudi Arabistan’da 100’den fazla perakende ve seyahat reklamvereninin yaklaşık 1 milyon işlemini, Güneydoğu Asya için ise Endonezya, Malezya ve Singapur’daki 143 perakende reklamvereninin 8 milyondan fazla işlemini analiz etti.

Criteo’nun Ramazan’daki online satışlarla ilgili daha detaylı verilerinin yer aldığı raporu http://bit.ly/2oX10sl adresinde inceleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

Yorum Yap