Dijital Yaşam Marka ve Pazarlama

Dijital Pazarlama Trendleri 2017

2017'nin Dijital Pazarlama Trendleri

Pazarlamanın temel dinamiği geleceği öngörerek, planlamalar yapıp rakiplerinizden önce yeniliklere adapte olabilmektir. Yeniliklere ne kadar hızlı adapte olup, bu trendleri 360 derece pazarlama faaliyetlerinize entegre ederseniz rakiplerinizin de her zaman önünde olursunuz.

Elbette bu trendlerin hepsini kullanmanız gerekmiyor. Hedef kitleniz, bütçeniz veya altyapınız dahilinde bu eğilimlere yönelebilirsiniz. Ancak kesin olan bir şey var ki sektörel anlamda bir rekabet içine girmek istiyorsanız geleceğin varlığından haberdar olmalısınız.

Bende sizler için biraz geçte olsa 2017 yılında etkili olması beklenilen Dijital Pazarlama Trendleri neler, bunları listeledim.

Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış Gerçekliğin Yükselişini İzleyeceğiz

2016 Artırılmış Gerçeklik (AR) konusunda heyecan verici bir yıl oldu. Özellikle Pokemon GO’nun hızlı yükselişi ve kısa bir süre içinde Nintendo’ya milyonlarca dolar kazandırması herkesin gözünü bu alana dikmesine sebep oldu.

Evet belki yılın üçüncü çeyreğinden itibaren Pokemon GO kullanıcı sayısını hızlı bir şekilde kaybedip popülerliğini yitirdi fakat Nintendo bizlere bir şeyi göstermiş oldu. Öncelikle dijital dünya arttırılmış gerçekliğe fazlasıyla hazırdı. İkincisi ise bu alanda pazarlamacılar açısından ciddi bir kazanç potansiyeli bulunuyordu.

Dolayısıyla 2017 yılında Artırılmış Gerçeklik üzerine yeni projelerin hayatı geçmesi ve bu alanda yeni reklam modellerinin oluşması güçlü bir olasılık olarak karşımızda duruyor.

Giyilebilir Teknolojiler

Giyilebilir Teknolojiler Hayatımızda Daha Fazla Yer Alacak

Son yıllarda giyilebilir teknolojiler alanında farklı inovasyonlar ortaya çıkıyor. Bunların başında şüphesiz Apple iWatch, Google Glass ve Moto 360 bulunuyor. Tabii bu ürünlerin şu an için en büyük eksisi henüz geniş kitlelere ulaşabilecek fiyatlara düşmemiş olması. 2017 Yılı içerisinde bu alanda yeni teknolojilerin hayatımıza gireceğini, mevcutlarında daha alınabilir fiyatlara düşeceğini düşünüyorum.

Giyilebilir teknolojiler daha geniş kitlelere ulaştıkça beraberinde yeni pazarlama kanallarının doğmasına da önayak olacaklar.

Canlı Yayın

Canlı Yayına Bağlanacağız

Meerkat, piyasaya girdiğinde eğlenceli bir yenilikti. Her ne kadar uzun soluklu olmasa da dijital dünyada yeni bir konsepti beraberinde getirdi.

Bugüne kadar altyapı yeterli olmadığı için markalar henüz bu alana yönelmemişti. İnternet yeteri kadar hızlı değildi ve akıllı cihazlar ise yeterince akıllanmamıştı. Özellikle internetin daha hızlı bir hale gelmesi, akıllı cihazların her yerden ulaşılabilir olması yeni uygulamaların ve yeni trendlerin oluşmasına imkan tanıdı. Twitter, Facebook, Google ve Instagram da getirdikleri yeniliklerle Canlı Yayın dünyasında bizde varız dediler.

Bu trend markalar açısından iki şekilde değerlendirilecek. Birincisi kullanıcılar ile etkileşime girebilmek adına bir yol olacak, ikincisi ise yeni reklam modelleriyle pazarlama faaliyetlerinde yeni kanallara sahip olacaklar.

2017 Yılında özellikle Facebook Live ve HouseParty dikkatle takip edilmesi gereken uygulamaların başında geliyor.

ChatBots

Chat Botlar İle Yeni Bir Devrimin Kıyısındayız

2016 Senesi içerisinde çok fazla deneyimleyemesekte Chat Botların ayak seslerini duyduğumuz bir yıl oldu. Facebook, Google, Twitter, Skype, Salesforce, Slack ve Line gibi mesajlaşma platformları Chat Botlar için destek vermeye başladıktan sonra bu durum kullanıcılarıyla iletişime geçmek isteyen markalarında ilgisini çekti. Ve bu ilgi şüphesiz ki 2017 senesi içerisinde artarak devam edecek.

Bununla alakalı olarak markalar ilk etapta chat botları kendileri tasarlamak zorunda kalacağı kesin fakat ilerleyen dönemde algoritmaların gelişimiyle birlikte chat botların konuşma deneyimleri gelişecek ve Chatbot’lardan sanal asistanlara kadar, bilgisayarlarla yapılan sohbetler giderek markalarla gündelik etkileşimlerimizin bir parçası haline gelecektir.

Google AMP

SEO’da AMP Rüzgarları Esecek

İnternete her saniye muazzam boyutlarda bilgi ekleniyor. Arama motorları da bu eklenen yeni bilgileri tarayarak içlerinde en değerli olanlarını kullanıcının karşısına çıkarabilmek adına sık sık algoritma değişikliğine gidiyor. Bu güncellemeler 2017 senesi içerisinde de devam edecek. Bu güncellemelerden en az hasarla etkilenmek istiyorsanız özgün, bilgilendirici ve yararlı içerik üretmeye devam etmelisiniz.

SEO açısından 2017 senesi içerisinde önem kazanacak 3 ana başlık olacak. Bunlardan ilki sayfa hızı, ikincisi mobil görünüm ve üçüncüsü ise AMP. Yapılacak algoritma değişiklikleri bu 3 ana başlık etrafında şekillenecek. Özellikle AMP 2017’nin ana konusu olacak diyebilirim. Ayrıca mobilin 2017 yılı içinde desktop’un önüne geçeceğini düşünürsek iyileştirmelerine şimdiden başlamanızda fayda olduğunu düşünmekteyim.

Native ve Konversiyonel Reklamlar

Konversiyonel Reklamlar Out, Native Reklam In

Son birkaç yıldır çevrimiçi reklamcılıkta muazzam bir artış yaşandığına tanık olduk. Bu hızlı yükseliş 2017 yılı içerisinde de devam edecek. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki çevrimiçi reklamcılığın payı 2017 yılı içinde TV reklamlarını geçecek.

Tabii rakipler arttıkça çevrimiçi reklam maliyetlerinde de artış olacak. Üzülerek belirtmeliyim ki 2017 yılında online reklamların maliyetleri bir hayli yükselecek.

Bununla birlikte konversiyonel reklamlar artık yerini native reklamlara bırakacak. Kullanıcıların adblock kullanımındaki yaygınlık ve reklam körlüğü gibi nedenler markaları bu reklam modeline itiyor. Dolayısıyla daha kreatif, kullanıcıya daha çok dokunan native reklamlar artık daha fazla ön planda olacak.

Sosyal Medya Trendleri

Sosyal Medya İletişimden Ziyade Dönüşüme Odaklanacak

Sosyal medyanın gücü hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. 2017 Yılıyla birlikte artan reklam maliyetleri markaları sosyal medyada dönüşüme odaklanmaya itecek.

Markalar potansiyel müşterilerini doğrudan alıcılara dönüştürmenin yollarını arayacak ve buna uygun methodlar geliştirecekler. Bu anlamda Sosyal CRM büyük önem taşıyacak.

Özellikle Facebook ve Instagram’ın 2016 senesi içerisinde markalara ödeme alma konusunda yenilikler sunmaya başlaması diğer kanallarında bu alanda yenilikler getireceğinin habercisi diyebiliriz.

Content is King

İçerik Hala Kral

İçerik 2017 yılında da kral olacak. Pazarlama faaliyetlerinizin merkezinde yine o yer alacak. Tabii zorluklar sizi bekliyor. Zira kullanıcıların önüne yüzlerce reklam, binlerce metin geliyor. Onların arasından sıyrılıp kullanıcının ilgisini çekebilmek ise sizin becerinize kalıyor.

Tabii farklı kanalları seçerseniz işiniz biraz daha kolaylaşabilir. Mesela Canlı Yayın konusunda markalar henüz aktif olarak kullanıma geçmiş değiller. Sizin bu alanda içerikler oluşturmanız diğer markaların önüne geçmenizi sağlayabilir.

Mesela dünyadaki trend 2017 yılı içerisinde daha kişiselleştirilmiş, daha niş bir konuda daha niş bir topluluğa özel içerikler hazırlama yönünde. Sizde bu anlamda içeriklerinizi daha niş bir gruba özel hazırlayarak farklılık yaratabilirsiniz.

Bitcoin Devrimi

Bitcoin Artık Çok Daha Güçlü

Yıllardır Bitcoin gerçek paranın yerini alacak mı almayacak mı diye tartışıp duruyoruz. Biz her ne kadar tartışıyor olsakta Bitcoin bu zamana kadar günlük hayatımıza girecek o sıçramayı bir türlü gerçekleştiremedi.

Bu anlamda belki de bir devrimin yaşanması gerekiyordu ve bu devrimin fitili 2016 senesinin üçüncü çeyreğinde Arjantin’de ateşlenmiş olabilir. Son yılların gözde girişimi Uber, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Arjantin’de de sorunların ve tartışmaların odağı haline gelmiş durumda. Arjantin mahkemeleri, UBER’in ulaşım açısından yasal standartlara uymadığı düşünüyor. Bu nedenle yerel yetkililer, kredi kartı şirketlerine UBER’in faaliyetlerini ablukaya almak adına baskı kuruyor. Tabii UBER, bu baskıyı Xapo isimli bir bitcoin cüzdan uygulaması ile kırmayı başardı. Arjantin’e savaşı henüz UBER kazanmış değil fakat bu durum aynı sorunları yaşayan farklı şirketler için izlenecek bir yol olabilir.

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

4 Yorum Bulunuyor

Yorum Yap