Marka ve Pazarlama

Otelinizin Booking.com’da ki Sırasını Nasıl Yükseltebilirsiniz?

Booking.com Sıralamasını Etkileyen Faktörler Nelerdir

SEO, internet üzerinden iş yapan bir çok kişinin aşina olduğu bir kavram.  Bu kavramın ortaya çıkmasında Google’ın algoritmalarının, kriterlerinin payı çok büyük. Çünkü bildiğiniz gibi Google, yapılan aramalarda ortaya çıkan sonuçları belli kriterleri baz alarak, oluşturduğu algoritmaya göre sıralayıp kullanıcıya sunmakta. Bu da bize her aramada farklı sonuçlara ulaşabilme imkanı sunuyor. SEO kavramından yola çıkarak bu yazımda sizlere Booking.com’un otelleri kullanıcılara hangi kriterlere göre sıralayıp gösterdiğinden bahsedeceğim. Booking.com’da tıpkı Google gibi belli kriterler üzerinden hazırlamış olduğu algoritmaya göre otelleri kullanıcılara göstermekte. Bu da yapacağınız her otel aramasında farklı otellerin karşınıza çıkmasına olanak sağlıyor. Bende sizler için Booking.com Sıralamasını Etkileyen Faktörler Nelerdir sorusunun cevabını vermeye çalıştım bu yazımda.

Booking.com Sıralamasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Booking.com, veritabanında yer alan otelleri kullanıcılara sunarken 7 farklı kriteri göz önünde bulundurmaktadır. Bu 7 farklı kriterin sonucunda oluşturulan algoritma ile kullanıcılar her aramada farklı otelle karşılaşırlar.

Booking Sıralama

Sürekli Müsaitlik

Booking.com Sıralama kriterlerinden en önemlisi Sürekli Müsaitlik’tir. Booking.com, oluşturduğu algoritma neticesinde çok açgözlü bir yapıya sahiptir. Bu nedenle satışını yapmak için sizden devamlı müsait oda talebinde bulunur. Şayet müsait oda sayınız az ya da odalarınız zaman zaman veya devamlı olarak satışa kapalı ise bu durum sizin sıralamada ki konumunuzu etkiler ve oteliniz aramalarda daha alt sıralarda kendine yer bulur. Booking.com’un burada ki düşünce yapısı daha fazla oda satabilmek adına müsaitliği fazla olan otelleri ön plana çıkarmaktır. Bu durumu ortadan kaldırabilmek içinde Booking.com’da odalarınıza yüksek sayıda ve devamlı müsaitlik vermelisiniz.

Dönüşüm

Dönüşüm kavramını kısaca tanımlayacak olursak eğer, Booking.com üzerinden otelinize yapılan rezervasyonların, Booking.com da yer alan otel tanıtım sayfanızı ziyaret edenlerin sayısına oranıdır. Yani rezervasyon yapanların, sayfanızı ziyaret edenlere oranı dönüşüm olarak adlandırılmaktadır. Bu oran ne kadar yüksek ise Booking.com aramalarında o derece üst sıralarda yer almaktasınız. Çünkü bu oran sizin pazarlanabilen, değerli bir otel olduğunuzu gösterir ve bu nedenle Booking.com sizi üst sıralara taşıyarak satışlarınızdan kâr elde etmek ister.

Dönüşüm kavramını basit bir örnekle açıklamak gerekirse;

Otelinizin Booking.com’da yer alan tanıtım sayfasını son 30 günde 10 bin kişinin ziyaret ettiğini varsayalım. Bu ziyaretçilerin 125 tanesi ziyaretlerini rezervasyon yaparak tamamlamış olsun. Bu durumda sizin dönüşüm oranınız 125/10000 = %1.25 oluyor. Bu oran ne kadar yüksek olursa, yani ne kadar çok kişi ziyaretlerini rezervasyon yaparak tamamlarsa sizin sıralamada ki yerinizde o kadar iyi oluyor.

Dönüşüm oranını etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bunların en başında otelinizin tanıtım sayfasının içerik olarak misafiri tatmin etmemesi yer alır. Misafir sayfanızda yer alan içerikleri tatmin edici bulmayabilir, otelinize ve odalarınıza ait fotoğraflarınızı beğenmemiş olabilir ya da ödeme ve iptal politikanız uygun gelmemiş olabilir bu durumda rezervasyon yapmadan yani dönüşüm sağlamadan ayrılır. Bu da sizin dönüşüm oranınıza negatif bir etki yapar.

Bu yüzden Booking.com üzerinde yer alan otel tanıtım sayfanıza ilgi çekici içerikler girip, misafirlerin hoşuna gidebilecek şekilde fotoğraflar yüklemelisiniz. Bu şekilde insanları cezbederek, dönüşüm oranınızı arttırabilirsiniz.

İptaller

Booking.com’un aç gözlü bir sistem olduğunu daha önce söylemiştim. Bu nedenle sistem yapılan iptalleri hoş görmemektedir. Yapılan rezervasyonlar misafir tarafından iptal edilmiş olabilir ya da geçersiz kredi kartından ötürü sizin tarafınızdan iptal edilmiş olabilir. Her ne şekilde olursa olsun iptal sayınız ne kadar çok ise üst sıralarda yer alma şansınız da o derece azdır. Bu nedenle yapılan rezervasyonları geçersiz kredi kartından ötürü iptal ederken bir kez daha düşünün. Eğer müsaitliğiniz yüksek ise, çok fazla boş odanız var ise rezervasyonları iptal etmeden beklemenizi tavsiye ederim. Misafirin kredi kartından sorun olabilir, limiti yeterli olmayabilir ya da internet üzerinden kredi kartı bilgilerini vermek istemeyebilir. Bu durumda rezervasyonu iptal ederek hem kendi kazancınızdan olmuş oluyorsunuz hem de Booking.com’da ki sıralamanıza negatif etki yaratmış oluyorsunuz.

Doğru Ödeme

Bildiğiniz gibi Booking.com üzerinden yapılan rezervasyonların komisyonlarını her ay düzenli olarak Booking.com’a düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. Bu ödemelerinizde yaşayacağınız aksaklıklar, gecikmeler sizin Booking.com’da ki sıralamanız direk etki etmektedir. Bu nedenle ödemelerinizi düzenli olarak yapıyor olmanız büyük önem taşımaktadır.

Komisyon

Booking.com’un otelinize yapılan rezervasyonlardan aldığı standart komisyon oranı %15’dir. Fakat bu oran flexible bir yapıya sahiptir. Yani bu oranı siz %15’in altına düşürmemek kaydıyla yükseltebilir ve değiştirebilirsiniz. Bu da sizin aramalarda ki gösterim sıranıza direk etki eder. Zira Booking.com komisyon oranı yüksek olan otelleri aramalarda öne çıkararak kazancını arttırmak istemektedir. Sizde müsaitliğinizin fazla olduğu dönemlerde komisyon oranlarınızı arttırarak otelinizin pazarlamasına katkıda bulunabilirsiniz. Müsaitliğinizin az olduğu dönemlerde ise komisyon oranlarınızı düşürerek kar marjınızı yükseltebilirsiniz.

Rekabetçi Fiyatlar

Sizinle aynı seviyede bulunan otellere göre fiyatlarınız düşük ya da yüksek olması sıralamanıza etki eden bir diğer faktördür. Muadil otellere göre fiyatlarınızın düşük olması, rekabetçi bir politika yürüttüğünüzü gösterir ve bu sizi aramalarda üst sıralara taşır.

İçerik

Otelinizin Booking.com’da yer alan tanıtım sayfasının içeriklerinin tam olarak doldurulmuş olması büyük önem taşımaktadır. İçerik sayfanızda eksik ya da yanlış bilgilerin yer alması otelinizin aramalarda daha alt sıralarda yer almasına sebep olmaktadır.

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

1 Yorum Bulunuyor

  • bursa Osmangazi Çekirge Mahallesi Çekirge caddesi üzerinde 2 adet 4+1 her Odasında ve salonlarında klima olan eşyalı lüx dairem var. Booking aracılığıyla kiraya vermek istiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.

Yorum Yap